Stefanović: U Srbiji uništeno više od 18.000 komada ilegalnog oružja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u Srbiji u prethodnoj godini uništeno više od 18.000 komada ilegalnog oružja, saopšteno je iz njegovog kabineta.

“Reč je o oružju koje je zaplenjeno od izvršilaca krivičnih dela ili su ih gradjani sami predali”, kazao je on na okruglom stolu “Ilegalna trgovina malokalibarskim i lakim naoružanjem i eksplozivnim materijama”.

Stefanović je podsetio da je njegovo ministarstvo od 2014. do 2018. sprovelo tri procesa legalizacije oružja, i da su od 1. juna prošle godine pooštreni zakoni, tako da su sada za posedovanje ilegalnog naoružanja predvidjene krivične sankcije od dve do 12 godina zatvora.

“Ministarstvo je iniciralo pooštravanje sankcija u ovoj oblasti i sada je posao u najvećoj meri na sudovima koji treba da krenu to da sprovode, jer svaka sankcija koja nije najoštrija ili koja je nedovoljno oštra stimuliše nekoga da poseduje ilegalno oružje i da eventualno tim oružjem počini neko krivično delo”, rekao je Stefanović.

Govoreći o partnerskom odnosu srpske i švedske policije koji doprinosi većoj bezbednosti gradjana obe države, Stefanović je ocenio da postoji i zajedničku posvećenost u borbi protiv krijumčarenja oružja, municije i eksploziva.

“Činjenica je da je većina ekplozivnih naprava dobijena korišćenjem prekursora eksploziva, da je oružje kojim se vrše krivična dela vrlo često prepravljeno, nije fabrički napravljeno, već modifikovano i to suštinski predstavlja izazov ne samo za Srbiju, već i za sve države Evrope. Samo razmenom informacija i zajedničkom borbom možemo adekvatno da odgovorimo na te izazove”, rekao je on.

Ambasador Švedske Jan Lundin rekao je da je saradnja Srbije i Švedske u oblasti policijskih reformi prerasla u partnerstvo od koga obe strane imaju korist.

Po njegovim rečima, reforme obuhvaćene pregovaračkim poglavljima 23 i 24 su od “vitalnog značaja za pripremu Srbije za punopravno članstvo u EU”.

Direktor policije Srbije Vladimir Rebić kazao je da je problem malokalibarskog naoružanja jedan od značajnijih u Srbiji.

“Srpska policija je opredeljena za intenzivnu medjunarodnu policijsku saradnju sa svim partnerima u cilju suzbijanja i sprečavanja krijumčarenja ilegalnog naoružanja”, rekao je Rebić.

 

Izvor https://beta.rs

Podelite ovaj članak: