Школа Љупче Николић учесник у међународном пројекту “Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства”

Пројекат “Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства” има за циљ да интеркултурално повеже ученике и наставнике, припаднике различитих култура широм света путем вршњачког учења о другим народима, њиховим државама и културама.
У пројекат је укључено више од 10 000 учесника из 30 земаља, односно више од 400 школа међу којима је и наша школа. У овом пројекту активно учествују: одељење II разреда учитељицe Јасне Вртачник, одељења IV разреда чије су учитељице Слађана Петровић, Ивона Петровић, Весна Ћојбашић и Данијела Васева као и наставница у VI и VII разреду, професор географије, Силвија Божиновска.
У оквиру пројекта је, за 9 недеља одрађено неколико задатака. Ученици су представљали друге државе и народе који у њима живе. Представили су њихове обичаје, традицију, културу и језик. Све то су поредили са обичајима, традицијом, културом и језиком своје државе и њених народа.
Тако су превели 7 чаробних речи на 50 језика и притом научили како се у тим државама каже љубав, срећа, пријатељство, здраво, довиђења, извини и хвала.
Донели су комадиће света у своје учионице кроз велики број фотографија које представљају значајне личности, спортисте, уметнике, географске објекте и знаменитости држава света. Кували су позната јела и припремали пића. Угостили су учитељицу Данијелу Ђорђевић и њена три ученика из ОШ „Десанка Максимовић“ из Катуна, издвојено одељење у селу Рсовац и путовали по свету заједно са њима.
Са другарима из бивших република СФР Југославије певали су песму “За милион година”. А затим су отишли још даље и писали писма другарима из Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Албаније и Азербејџана. Искористили су предности нових технологија и разговарали путем скајпа са другарима из Турске, Македоније и Украјине.
Договорили су разговор и дружење са другарима из Вијетнама, Бангладеша, Пакистана и Албаније.
Дружење и нова сазнања су им помогли да направе Чаробну карту света.
Као врхунац пројекта ученици су правили чаробне јастучиће које ће поклонити, заједно са слаткишима својим вршњацима у Дому “Христина Маркишић”, Школи “Смех и суза”, Дечијем одељењу болнице у Алексинцу, Дечијој установи “Лане” и штићеницима Дома за стара лица “Јеленац” у Алексинцу.
Овом приликом желимо да упутимо топле и искрене поздраве својим новим пријатељима уз захвалност на дружењу и жељу да се то дружење настави.
Погледајте клипове који су снимљени у току реализације овог Пројекта – одељења Јасне Вртачник и Силвије Божиновски:

ИЗВОР

https://ljupcenikolic.wordpress.com

Podelite ovaj članak:
  • 11
    Shares