Rudari podstanari, dok na rudniku stanove dobijaju socijalno ugroženi?

Foto Radio ALeksinac

Na skupu meštana Aleksinačkog rudnika mogla se čuti jedna zanimljiva informacija. Ona se tiče praznih stanova na Aleksinačkom rudniku. Sadašnji vlasnik tog stambenog prostora je Opština Aleksinac. U poslednjih desetak godina u te stanove se bespravno useljuju korisnici socijalne pomoći. Ovo je jedna vsrta prećutnog rešavanja stambenog pitanja za socijalno ugrožene porodice. Na prvi pogled sve to izgleda lepo, jer se najsiromašnijim stanovnicima opštine Aleksinac pruža mogućnost da reše stambeno pitanje. Medjutim stvar nije baš takva.

Po rečima naših sagovornika koji godinama žive na Rudniku, iza cele te priče krije se jedna manipulacija. Evo o čemu se radi:

,, Prvo mnoge porodice su u te stanove useljene potpuno nelegalno. Mnogi od njih kradu struju, ne plaćaju račune, i divlje se priključuju. Uz to, te porodice za koje kažete da su socijalno ugrožene nisu socijalno ugrožene, jer su oni uspeli pravnim manipulacijama, da dodju do mesečnih socijalnih primanja od preko 50.000 dinara. Naše kolege rudari su i danas podstanari, rade za 60.000 dinara, plaćaju kiriju, dok se u te stanove nelegalno useljuju socijalno ugrožena lica sa prihodom od 50.000 dinara. Zaista je to nepravedno, pogotovu ako se zna da ti rudari rade jamski posao, i godinama su podstanari,, ističe naš sagovornik.

Takodje nam je rečeno da su ti stanovi koji danas pripadaju opštini svojevremeno bili u vlasništvu Aleksinačkih rudnika. Danas mnogi od tih stanova nemaju stanare, ili imaju stanare koji su tu privremeno smešteni, bez jasnog pravnog utemeljenja, ističu meštani Rudnika koji su sve nezadovoljniji nagomilanim problemima, svakodnevnim pljačkama i razbojničkom ponašanju pojednih meštana.

Podelite ovaj članak:
  • 117
    Shares