PUTEVI I KANALIZACIJA U DRUGOM PLANU

TENDER OD 2 MILIONA EVRA ZA GLAVNU ULICU

 

Za novi izgled platoa ispred Doma kulture pre par godina potrošeno je 400 hiljada evra. a za uredenje glavne ulice , u centru grada, 2 miliona evra. Opštinska vlast u Aleksincu planira da za kratko vreme utroši još skoro toliko, tacnije još 2 miliona evra za ponovno uredenje centra grada.
Pitanje je šta se to izmenilo za nekoliko godina i da li je za jednu nerazvijenu opštinu racionalno i celishodno da za luksuzne projekte potroši bezmalo 4 i po miliona evra, za kratko vreme pogotovo što u samom gradu Aleksincu na 200-300 metra od centra mnoge ulice još nemaju kanalizaciju.
Po rečima zvaničnika lokalne vlasti, Aleksinac bi bio uredjen i sredjen – tačnije glavana ulica – po ugledu na evropske gradove arhitektonskom kombinacijom starog i novog, u retro modernom stilu. Preplitao bi se duh starog i novog vremena. Predvidjena je već jednom bez razloga vadjena kaldrma, fenjeri…sa futurističkim izgledom pešacke zone. Projekat je valjano osmišljen i ništa ne bi bilo sporno da aleksinačka opština spada u razvijene opština, a zemlja Srbija u razvijene države.
Ovako, sve podseća na Potemkinove kulise koje su tu da prikriju pravu sliku opštine, a ona nije nimalo lepa i teško da se može zamaskirati novim modernim izgledom glavne ulice. Loša putna mreža, razrovani putevi i ulice, trećina grada bez kanalizacije, a o zapuštenim selima i ruiniranim domovima kulture da i ne govorimo. Sve je to nimalo lepa realnost koja je daleko od ružicaste kakva se servira na istoimenoj televiziji.
Dakle, ono što se servira preko tradicionalnih elektronskih medija je u koliziji sa stvarnim životom i teško da bilo koji rijaliti program – po principu “hleba i igara” ustanovljenom još u vreme starih Rimljana – može da negira realnost. Naš stvarni život postao je rialiti, a kada ce narodu prekipeti ostaje da se vidi.
Prag izdržljivosti običnog sveta se ovde graniči sa neverovatnim i to je predmet za jednu dublju analizu, ali sve ima svoju granicu. Protesti su zasad samo pošetak.

N. N.

Podelite ovaj članak:
  • 65
    Shares