Pokrenula kampanju DEPRESIJA NIJE TABU TEMA

Tragičan dogadjaj porodice Ćurčić rastužio je mnoge ljude u Srbiji. Najveći bol i danas osećaju roditelji prelepe Marije Ćurčić, koja je bila zaštitno lice mnogih brendova u Srbiji.

Marija Ćurčić (25), koja je pronađena obešena u stanu u Beogradu, kćerka je poznatog srbijanskog muzičara Đorđa Ćurčića, člana benda ”Del Arno”, i novinarke Ane Marije Alves-Ćurčić. Ane Mari je pokrenula kampanju preko Facebook-a, DEPRESIJA NIJE TABU TEMA.

Kompletan post g.Ćurčić prenosimo u originalu.

Dragi Prijatelji,

Zelela bih da se pre svega jos jednom svima zahvalim na ljubavi, na podrsci koju nam pruzate svih ovih dana… Znam, vecina ce reci da nema sta da se zahvaljujem i sve to razumem jer bih i sama isto reagovala. No eto, moram jer prosto osecam da – moram. Znaci mi. Sve to zaista znaci. Jer je vazno, jer te Zivot, kad mu se prohte, na nezamislivo surov nacin na to nauci, podseti ili potvrdi ono sto si vec znao, podjednako surovo za svakog. I to je tako. I ne mozes tu nista do da se trudis da sutra budes bolji nego sto si to bio juce. Prema Sebi. Prema Drugima. Samo to moze dati smisao ovom uzasu, ovom bezdanu koji nam je zauvek promenio Zivote.

No drzimo se. Idemo Dan po Dan. I svaki je vazan. I kad je los i kad je kao…”ok”? Nema tu ni velikih ni malih, svaki je Novi Korak. Ka Boljem. To jedino ima smisla. Zbog nase Marije. Slaveci Zivot. Njen Zivot. Nase Zivote. Razumete sta hocu da kazem?

Zbog toga velika molba – uz vasu podrsku i pomoc,volela bih da pokrenemo kampanju kojom bi se, nadam se, barem za nijansu podigao nivo svesti o vaznosti brige o mentalnom zdravlju. Davimo se u crnoj hronici, pa hajde da probamo da smanjimo te stranice.

Hajde da pomognemo, da ukazemo da depresija nije tabu, da kad si lose ima ljudi, ima strucnjaka koji mogu da ti pomognu, da se ne osecas krivim zbog toga, da te ne bude blam, da znas da nisi sam, da si svestan da zaista ima ko da ti pomogne.

Hajde da ukazemo da Srbija nema nacionalni SOS telefon za prevenciju suicida koji bi radio 24/7. Da se o tome malo govori, a i to , po pravilu, iskljucivo nakon tragedija koje zavrsavaju na naslovnicama tabloida. Danima. Ovom prilikom, zelela bih da se javno zahvalim Kolegama koje su u tekstu navodili broj SOS telefona za prevenciju suicida, dostupnom od 17 do 23h. JEDINOG u Srbiji. Rec je o Centar Srce , broj telefona je 0800-300-303 (poziv je besplatan), a mozete im se obratiti i na vanja@centarsrce.org .

Pa hajde da pomognemo profesionalcima koji se bave ovom problematikom (vladin, nevladin, ciji god sektor), hajde da poradimo na edukaciji, na prevenciji, hajde da o tome otvoreno razgovaramo u skolama, kroz radionice, predavanja….Toliko sam predivne dece upoznala, nema tih reci kojima mogu da opisem tu Lepotu u njima. Predivna Ljudska Bica, predivna! Pa hajde ih sacuvamo. Pomognemo. Pomognemo Drugima. Pomognemo Sebi.

Svi predlozi, sve sugestije su doborodose – pozeljno u inbox. Hvala unapred, u Makicino, Cokino, Djoletovo i moje ime, u ime nase porodice, nasih prijatelja.

Anne Marie Alves-Curcic

https://www.facebook.com/anne.alvescurcic

Podelite ovaj članak:
  • 33
    Shares