Peti dani ruskog jezika i kulture

 

U velikoj dvorani Centar za kulturu i umetnost u Aleksincu  je 16.4.2019. je bio po treći put koorganizator Petog dana ruskog jezika i kulture u kome su učestvovali učenici i profesori pet osnovnih škola i Aleksinačke gimnazije iz Aleksinca.
U ovom programu učestvovalo preko 60 učenika iz osnovnih škola Žitkovac, Loćike, Trnjana, Subotinca, Katuna i Aleksinačke gimnazije, koje su pripremili njihovi profesori.
Dane je otvorila Petra Mitić, iz OŠ Žitkovac pesmom na ruskom “Nepobedivi” uz klavirsku pratnju Bojana Veljkovića, prof. muzike. Sledili su zatim nastupi horova, muzičkog sastava, recitacije, skeč, baletska grupa, solo nasrupi, duet, izvodi iz proiznih radova, na ruskom jeziku. Svi su brilijantno izveli svoje tačke i pobrali aplauze prusutne publike u velikom broju. Bilo je nekih nastupa koji su posebne emocije izazvali pesmama koje je publika prihvatila.
Susret je završen pesmom “Kaćuša” u izvođenju najvećeg hora danas iz OŠ Trnjane, koju retki ko od prisitnih nije pevušio.
Peti dani ruskog jezika i kulture protekao je u duhu dobrog izbora izvedenih pesama i numera, koji očigledno pokazuje napredak kod učesnika koji su dobro savladali ruski jezik koji je četvrti najuticajniji jezik u svetu.
To je zbog naše tradicionalne veze sa Rusima, zbog jednorodnosti, iste vere, zajedniče prolivene krvi i bratstva po oružju. S obzirom da je u Gornjem Adrovcu poginuo ruski dobrovoljac i srpski pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski pre 143 godine tu je podignut najveći spomenik stradanja div junaku koga je Lav Tolstoj opisao u svom romanu “Ana Karenjina”, po liku Nikolaja Rajevskog. Ovo delo je najprevođenije posle Biblije, a u Opštini Aleksinac ima najviše istorijskih spomenika iz perioda Prvog srpsko- turskog rata na teritoriji Srbije.
Dobrom znanju i izučavanju ruskog jezika i kulture doprinelo je 13 profesora Rusa u Aleksinačkoj gimnaziji iza 1920. godine do danas, a taj broj je u novije vreme povećan, prilivom Rusa uopšte.
U holu CKU bila je postavljena izložba na rusjom.
Priredbi su pored učenika, nastavnika i roditelja, prustvivali zainteresovani građani predstavnici Pokreta socijalista, udruženja davalaca krvi, Društva srpsko- ruskog prijateljstva ” Vronski- Rajevski” Aleksinac i Društva srpsko- ruskog prijateljstva “Pukovnik Rajevski” Žitkovac.
Tekst i foto: Boža Marković
Podelite ovaj članak: