Osamdeseti rodjendan naše razredne

Ovih dana naša razredna, teta Rada Cvetković proslavlja svoj 80.rodjendan. Našem odeljenju V/3 bila je razredna, sve do 1996.godine kada smo završili osnovnu školu. Bilo je to jedno dobro odeljenje, sa razrednom koja nam je ostala u sećanju kao jedna izuzetna nastavnica. Ponekad stroga, gotovo uvek brižna za sve naše probleme, nastavnica koja nas je učila jednom neprolaznom domaćem vaspitanju. Ne sećam se da je ikada bila neprijatna prema nama, za mnoge moje brljotine je imala razumevanja, ali i dobre savete zašto to više ne treba da radim. Učila nas je i o važnosti koju u zdravom telu ima redovna fizička aktivnost. Nama je predavala fizičko vaspitanje, ali i ono mnogo važnije domaće vaspitanje i lepo ponašanje.

I nakon osnovne škole vidjao sam razrednu, jer sam nastavio da se družim, sa Likom i Bobanom, njenim sestrićima. Često smo odlazili u njihov dom kao šire društvo, ponekad da gledamo utakmice, tenis ili formulu. Uvek nas je dočekala vedrinom, ponekim umešenim kolačem i domaćinskim interesovanjem, kako smo u školi, na fakultetu, kako su nam ukućani i slično.

Teta Rada, kako je i danas zovemo je na stotine mladih naučila da plivaju. U periodu dok je bila mlada, vodila je djake na more, i tamo su mnogi neplivači naučili da plivaju. U svemu je bila  jako odgovorna i kao nastavnik i kao razredna podjednako pravična prema svim djacima. Sećam se da je u naše odeljenje, došao jedan njen rodjak. Miloš je ponavljao, i u to doba vodio jedan turbulentni život. Razredna je o njemu posebno prinula, preživljavala sve njegove nestašluke, i borila se da Miloš napokon krene da uči i popravi nagomilane jedinice i izostanke.

Danas je redje vidjam nego pre, redovno pitam za njeno zdravlje, i želim joj srećan 80.rodjendan, u nadi da će naša teta Rada dočekati i stotu.

 

Podelite ovaj članak:
  • 194
    Shares