Objaviti ili ne objaviti – istinite ali jako potresne fotografije

Sinoć negde oko 00:01h stiže mi poruka jedne redovne čitateljke portala Proverena vest, i u okviru te poruke ona pomalo zaključuje a pomalo i pita ,,Ostojiću zar je baš moralo da se objave ove fotografije sa operacije. Zar ti nisi mogao kao novinar, umesto fotografija, da opišeš šta se desilo. Vidim da su ove fotografije autentične, da se vidi i sama utroba pacijenta, zaista deluje potresno,, ističe ona.

Otuda i pitanje, da li tekst ilustrovati ili ne fotografijama koje mogu biti potresne?

Iako nisam 100% siguran, ali jesam mnogo bliže stavu da fotografije treba objaviti, u originalu, naravno sa zamagljenim likom odredjene osobe. Zašto to mislim?

Pokušaću kroz par navoda da odbranim svoj stav:

  1. Ništa bolje ne može da dočara i ilustruje neku priču od autentične fotografije, koja je nastala u okviru dogadjaja o kome se priča i piše.
  2. Dobra, jaka fotografija umnogome pojačava dramatizaciju odredjene priče, nevezano da li je priča traumatična ili pozitivno fantastična.
  3. Dobra ilustracija, adekvatna fotografija uozbiljava i samog novinara, daje mu na profesionalnosti, jer ako autor dodje do dobre ilustracije teksta, celina samog pisanja se upotpunjuje.

Dakle uvek sam za to da se objave autentične fotografije, naravno uz dve obavezne napomene.

Prva da se naglasi ime autora, i druga da se obavezno naznači da je sadržaj fotografije uznemirujući, kako bi svako ko ne želi da gleda potresne slike, odustao od gledanja.

Podelite ovaj članak:
  • 35
    Shares