Naš Nikola pobednik prestižnog takmičenja

Nikola Cvetković, je uspeo da pobedi u konkurenciji najboljih svetskih muzičara.Njegov Trio art family je osvojio svetski trofej na prestižnom takmičenju koje se održavalo u Kanadi, polovinom novembra ove godine. U kategoriji Word music Nikola i njegovi saradnici su osvojili prvo mesto. Konkurencija jeste bila žestoka, jer su medju učesnicima bili predstavnici gotovo svih zemalja, od Kine Poljske i Rusije, do jedinih predstavnika sa Balkana. Trio čine profesori Fakulteta umetnosti u Nišu.
Andrija Minčić – klarinet, Nikola Peković – harmonika i naš Nikola Cvetković – klavir.
To je bio i povod da uzmemo izjavu od našeg sugradjanina koji za Al.net kaže:
,, Takmicenje se odrzalo na Univerzitetu u gradu Viktorija/Britanska Kolumbija u periodu od 10. do 16. novembra. U pitanju je 68. svetski trofej akordeonista, a mi smo se takmičili u kategoriji World Music. Dela koja smo izvodili su mikstura više žanrova, uključujući klasičnu, tradicionalnu i jazz muziku. Bilo je učesnika iz Moldavije, Rumunije, Rusije, Kine, tako da je konkurencija bila poprilično jaka.
Naš improvizovani trio ”Art Family”, koji čine profesori Fakulteta umetnosti u Nišu Nikola Peković – harmonika, Andrija Minčić – klarinet, i Nikola Cvetković – klavir, nastupio je u svedenijoj varijanti, u sastavu nas ima inače osmoro.
Inače, frontalna ličnost ovog sastava je Bojana Peković, koja je zajedno sa svojim bratom Nikolom pobedila u serijalu Ja imam talenat pre nekoliko godina. Medjutim, zbog problema u proceduri oko dobijanja vize, morali smo da nastupimo u ovakvoj skraćenoj varijanti, bez Bojane. Bez obzira, uspeli smo našom muzikom da dopremo do publike, i samog žirija, koji su gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravili naš nastup, i tako osigurali pobedu.
Par dana pre ovog takmičenja imali smo 2 koncerta u Vankuveru, tako da nam je to bila dobra priprema i zagrevanje za nastup u Viktoriji. Malo je reći da smo prezadovoljni, uskoro izlazi i naš koncert sa Kolarca koji je bio u maju ove godine, tako da imamo u planu još nastupa i koncertnih aktivnosti.,,

Podelite ovaj članak:
  • 7
    Shares