KK “Velimir Rajić” obeležio 20 godina od NATO zločina nad Aleksincem 

Četvrtak, 4.april 2019. u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost KK “Velimir Rajić” iz Aleksinca obeležio je godišnjicu NATO zločina nad Aleksincem i SRJ.
Te večeri organizator je uz pomoć Centra za kulturu i umetnost Aleksinac održao književno veče pod nazivom “Dvadeset godina je prošlo”.
Veče je otvorio novo izabrani predsednik KK Miroslav Zdravković Miroslavski i dao reč Ivanu Matejeviću, koji u ime Centra pozdravio prisutne. Ispred Centra je prisustvovala Maja Radoman Cvetičanin i Gordana Živković.
O ratnim danima i štampanju biltena- Target, poeta Aleksinca 1999. godine govorila je Slobodanka Živković, koja je u toku večeri recitovala i svoju pesmu iz tog vremena. Bilten je štampan uz pomoć Crvenog krsta Aleksinca i učešćem volontera, a pomenut je rad i pozorišta “Smeško”.
Iz KK nastupili su još Slađana Ivanović,  Ljiljana Krstić, Momir Damnjanić i Slađana Božić.
Muzičku podršku pružio je ANGUS.
Od gostiju su govorili Dragiša Marković, predsednik Udruženje stvaralaca u kulturi  “Zavičaj” Žitkovac Dragiša Marković, književnik,  Dragoslav Ristić, podpredsednik Opštine Aleksinac u te ratne dane i Boža Nesvrćanin, ratni veterana, koji su govori o svojim knjigama kojima su konkurisali na konkurs CKU Aleksinac, koji je raspisan pošto su tri godine prošle bez ovog konkursa, što je velika šteta s obzirom da se radi o već renomiranom izdavaču.
Dragiša Marković je konkurisao knjigom rodoljubive poezije “Na Kosovu cvetaju božuri”, a Dragosla Ristić monografijom o železničkoj stanici Žitkovac.
Mnoge poznate ličnosti posećivale su za tih 78 ratnih dana Aleksinac, u znak podrške nama: ambadador RF u Beogradu,  mnogi mirotvorci, braća Grci, ali i nemački plemić iz Hamburga Rule fon Bizmark, unuk nemačkog kancelara fon Bizmarka, koji je posetio dečje pozorište ” Smeško” u Aleksincu. Rule fon Bizmark koji je u SR Nemačkoj bio domaćin Reprezentaciji fudbalskih veterana SRJ, sa svojom suprugom Desankom, iz Grocke,  je o tome pričao Boži Nesvrćaninu, ratnom veteranu, prilikom susreta u Hamburgu povodom Dana Evrope, od 2.- 8. maja 2002.
O tome Boža, između ostalog, piše u svom radu  posvećenom 20- to godišnjici od NATO agresije na SRJ.
Tekst: Boža Marković
Podelite ovaj članak:
  • 16
    Shares