Kako menjati stvarnost?

U moru opravdanih i neopravdanih kritika stvarnosti počinjemo kao ljudi da se polako davimo, klizeći u anesteziju od svakog pokušaja da probleme rešavamo.
Možda se mogu svrstati u nepopravljive optimiste, ali iskreno mislim da neke stvari možemo rešiti i bez mnogo novca i bez pomoći sa vrha. Dovoljno je da se ujedinimo oko načina kako možemo menjati stvarnost. Moj predlog je da svako izabere svoj model, ali da se složimo oko toga da je potrebno da pokušamo da ukažemo na rešenje problema.
Neko će to nazvati gradjansko novinarstvo, drugi lokalni aktivizam, treći nepopravljiv optimizam.
Mislim da su svi u pravu, i da se put uvek svede na odgovor na jedno pitanje:
Kako menjati stvarnost, na bolje?
Moj predlog je da budemo realni prilikom izbora problema i predloga rešenja.
Primerom ću pokušati da stvari pojednostavim:
– ako ste krenuli u grad, na pijacu i prošli pored razbacanog smeće, neispražnjenih kontejnera, zastanite, izvucite svoj mobilni, uradite 5 fotografija i kada dodjete kod kuće pošaljite jednu email prijavu nadležnima u komunalnom preduzeću, opštini i inspekciji. Sve to će Vam oduzeti 30 minuta slobodnog vremena.
– ako prodjete pored šahte koja je otvorena, ili polomljena, i rupa na trotoaru zjapi, pomislite da će možda vaš suprug, ćerka ili sin tu proći i ne daj Bože polomiti ili uganuti nogu.
– ako se susretnete sa neradom, korupcijom ili bilo kojim oblikom kriminala, budite dovoljno odlučni i napištite prijavu tužilaštvu, policiji ili inspekciji. Neka postoji odgovor na pitanje a šta ste vi uradili kada ste bili prevareni, pokradeni ili obmanuti. Možda se počinilac ne nadje odmah, ali možda se baš vaša prijava pozitivno reši.

U narednih nekoliko tekstova postaviću zvanične kontakte nadležnih kako bih olakšao put svima onima koji reše da se upuste u borbu za promenu stvarnosti. Na bolje!

Podelite ovaj članak:
  • 3
    Shares