Ivan Bosiljčić je čuo priču o našem superheroju Ro-Man-u, heroju 21. veka i odlučio je da ga podrži u njegovom boju za detinjstvo

Hvala veliko, Ivan Bosiljčić je čuo priču o našem superheroju Ro-Man-u, heroju 21. veka i odlučio je da ga podrži u njegovom boju za detinjstvo.
Roman je terminska beba iz zdrave i uredno vođene trudnoće. U toku veoma teškog porođaja, koji je završen forcepsom, Roman je dugo bio bez kiseonika. Reanimiran je i odmah prebačen na Institut za neonatologiju, gde prva 72 sata provodi u hipotermiji. Narednih pet meseci se stručnjaci sa Instituta bore za njegov život.
Usled hipoksije i oštećenja mozga, Roman nema akt sisanja i gutanja, već mu u petom mesecu života postavljaju PEG – sondu preko koje se hrani, nakon čega ga puštaju kući i od tog trenutka kreće borba roditelja za njegov život. S obzirom na to da dete ne guta, roditelji su bili primorani da nabave medicinski aspirator bez kojeg bi mu život bio ugrožen. Zbog česte aspiracije usta i nosa, kao i zbog specifične ishrane i refluksa, neophodni su mu nega i nadzor 24h dnevno.
Roman svakodnevno intenzivno vežba sa terapeutima i roditeljima od šestog meseca života. On nije pedijatrijski stabilan da bi bio smešten u banju ili institut zbog velikog rizika od infekcije. Roman ni danas ne sedi samostalno, ne puzi, ne hoda i ne govori.
Sreća u nesreći je to što je jedina osoba koja se bavi problemom disfagije kod dece u celoj Evropi živi i radi u Novom Sadu gde ima svoju privatnu logopedsku ordinaciju. Nakon nekoliko meseci vežbanja sa logopedima, smanjuje se spazamorofacijalne muskulature. Roman je počeo da se smeje, vilica mu se opustila, počeo je da stavlja prste u usta, iako ništa nije stavljao u usta kao sva ostala deca, Roman uspeva da savlada pljuvačku i čak je uspeo da proguta vodu.
Njemu tek sleduju tretmani gutanja, žvakanja i hranjenja za šta je porodici potrebna finansijska pomoć. Do sada su roditelji bili u mogućnosti da ga vode na dve terapije u trajanju od tri nedelje, i Roman je motorički i psihički napredovao ali je potrebno još mnogo rada. Ojačao je, pokretljiviji je, ume da se okrene na stomak/leđa, i zavoleo je da sedi – uz potporu.
Roman je prešao veliki put od inkubatora, gde je bio “zamrznut” prva tri dana, to jest pod hipotermijom i postigao mnogo više nego što su doktori od njega očekivali.
Omogućimo Romanu nastavak lečenja u koje spadaju tretmani hranjenja, intenzivna fizikalna rehabilitacija, kao i potrošni materijal u koji spadaju kateteri za aspiriranje, špricevi za hranjenje i posebni suplementi za ishranu.
Pomozimo Romanu! Upišimo 485 i pošaljimo SMS na 3030. Njemu možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.
Za Romanovo bolje sutra! Budimo humani!
Podelite ovaj članak:
  • 23
    Shares