Gradjanima smeta upadljivo prisustvo policije na protestima u Aleksincu

Organizacija gradjanskih protesta u Aleksincu je u potpunosti sa pravilima koja zakoni nalažu. Svaki protesti se uredno prijave nadležnim policijskim organima, i u toj prijavi se jasno naznači i satnica protesta ali i ruta kretanja protestne kolone. Do sada nije bilo incidenata, i nadamo se da ih neće ni biti, jer se ovde radi o mirnim gradjanskim protestima, koji su u potpunosti nenasilni.

Ono što gradjanima smeta jeste upadljivo prisustvo policajaca u civilu, koji sve vreme protesta prolaze i upadljivo slikaju protestante. Mnogi od njih su pomalo uplašeni:

,, Ne znam zašto je onoliko policijaca u civilu na protestima, i pogotovu mi smeta što stalno slikaju prisutne gradjane, pa se bojim da te slike ne budu razlog zbog kojih bismo mogli da imamo probleme na poslu,, ističu gradjani koji rade u organima administracije i lokalnog Doma zdravlja, koji su redovni kako na protestima, tako i u protestnoj šetnji.

S.I. nam je dostavio fotografije policajaca u civilu koji su u nekoliko navrata slikali protestnu kolonu kao i učesnike šetnje:

,, Ne vidim razlog zašto se to radi i pitam se gde će te fotogarfije da završe, pogotovu što moji prijatelji često na proteste dolaze sa maloletnom decom. Kako da budemo sigurni da fotografije koje policija pravi, medju kojima su i fotografije dece, ne budu sutradan zloupotrebljene na neki način?,,

Tim povodom potražili smo odgovor od ljudi zaposlenih u policijskoj stanici Aleksinac kao i od samih organizatora protesta.

Organizatori protesta kažu da su upoznati sa tim primedbama;

,, Mi kao organizatori za sada imamo jako dobru saradnju sa policijom, i nema nikakvih razloga da i ubuduće ne bude tako. Policajci koji su rasporedjeni da obezbedjuju proteste su naši sugradjani, a medju demonstantima ima i članova njihovih porodica i familije, i iskreno da vam kažem mnogi od njih nam daju podršku jer su svesni da su našem društvu potrebne promene. Što se slikanja protestanata tiče, potpuno uvažavamo tu primedbu, i mislim da za tim nema potrebe,,.

Od zaposlenih u policijskoj stanici Aleksinac dobili smo nezvanične i nepotvrdjene informacije:

,, Mi instrukcije dobijamo od nadležne policijske uprave tako da su u petak iz Niša došle naše kolege, i u okviru planova i radnih zadataka koje imamo tokom protesta jeste i aktivnost na prikupljanju foto dokumentacije, ali je sve to u okvirima policijske nadležnosti, i budite sigurni da te fotografije neće biti zloupotrebljene ni na koji način,,.

Podelite ovaj članak:
  • 54
    Shares