Festivalski odbor o sedmom PIP-u

Zaključak Festivalskog odbora

Sedmi Festival prvoizvedenih predstava održan je u Aleksincu od 22. do 28. novembra uprkos medijskoj halabuci, pozivanju na bojkot i politikantskom ćarenju raznih interesnih krugova. Na veliko zadovoljstvo aleksinačke publike, pet od šest selektovanih predstava u takmičarskoj konkurenciji – odigrano je. Stručni žiri pobednike u svim kategorijama – proglasio je. Osnivač Festivala nagrade – isplatio. Svojom zrelošću, trezvenom odbranom festivala prisustvovanjem, aleksinačka publika je pobedila. Festival će živeti!

Zbog politizacije čitavog Festivala, Festivalski odbor ima potrebu da javnost obavesti o hronologiji dešavanja. Nakon saznanja da su neregularni uslovi takmičenja zbog sukoba interesa (umetnički direktor i predsednik Selektorske komisije, u takmičarski program uvrstio je predstavu u kojoj je glavni glumac njegov sin), Festivalski odbor je u trenutku saznavanja uz konsultaciju i na predlog umetničkog direktora odlučio da selektovanu predstavu zameni drugom koja ispunjava uslove takmičenja. Osim pravnih, i etički razlozi jasni i poznati svim akterima sličnih pozorišnih festivala, obavezivali su selektora na ovu promenu koju je Festivalski odbor samo potvrdio.

Naglašavamo da predstava Utopljene duše nije zabranjena, niti je zabranjen njen glavni glumac, već je ista zamenjena drugom odgovarajućom predstavom zbog regularnosti takmičenja. Na pitanje o postojanju istog sukoba interesa pre dve godine, Festivalski odbor konstatuje da je postojao i tada, ali je napravljen previd a umetnički direktor kao iskusni pozorišni radnik i čovek od kredibiliteta kome je poverena selekcija bez ikakve sumnje u istu, nije ukazao na njegovo postojanje. Tada, nakon podele nagrada, nijedno pozorište nije uložilo žalbu na regularnost, tako da nije bilo posledica.

Konstatujmo i da Grujica Veljković nijednu odluku nije doneo samostalno, već da je kao predsednik Festivalskog odbora bio određen da u njegovo ime saopšti donetu odluku. To što su najveći protivnici rijaliti šou programa sitnošićardžijski pokušali sebi da daju na značaju, povećaju svoju popularnost i ugrabe po koji jeftin politički poen, pokušavajući da od Aleksinca načine pozorišni imaginarijum, služi njima na čast i u takvoj režiji Festivalski odbor ne želi da učestvuje.

Na kraju, ograđujemo se od svake politizacije ovog slučaja, uvereni da Aleksinac i njegova pozorišna publika, zaslužuju nacionalni pozorišni festival jedinstven na Balkanu, a jedan od retkih u Evropi.

U Aleksincu,                                                                                                                  Festivalski odbor
04.12.2018.

Podelite ovaj članak:
  • 4
    Shares