др Александар В.Милетић, алексинчанин у документарцу РТС-а

Највећи стручњак на тему Милована Ђиласа рођен је у Алексинцу, у породици Војкана и Драгане Милетић.

Александар је докторирао на тему Милована Ђиласа, и написао је један од најбољих и најобимнијих радова на ову тему.

Његова докторска дисертација је резултат вишегодишњег истраживања, и докторски рад броји скоро 1000 страница.

Комплетан докторат др Милетића можете прочитати путем линка који постављамо.

Политичка делатност Милована Ђиласа (1944–1954)

https://uvidok.rcub.bg.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2199/Doktorat.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Управо је то и био разлог због кога су аутори доокументарца на РТС-у позвали др Милетића да учествује у стручној дискусији у оквиру филма који се емитује четвртком у 20 часова на РТС-у.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/18/rts-2/3387899/milovan-djilas.html

Шеста епизода серије Милован Ђилас Редакције документарног програма РТС говори о успону Милована Ђиласа у Партији и држави. После сукоба са СССР-ом, каже Ђилас, указала се шанса да одемо даље од стаљинизма и совјетског система и да развијемо наше друштво.

После покушаја правдања Москви и Информбироу, наступа период радикализације у критици совјетског система, где Ђилас игра најважнију улогу. Ђилас покушава да Лењиновим аргументима одбрани Југославију од насртаја СССР-а. Руководство, Кардељ и Ђилас одлазе у УН где успешно бране принцип равноправности међу државама. Успевају да Југославији обезбеде место у Савету безбедности УН. Ђиласу другови из Политбироа замерају да се превише одушевљава Западом. Ђилас упознаје Бевана, једног од вођа Лабуристичке партије у Великој Британији. Шести конгрес КПЈ (од тог конгреса на Ђиласов предлог, Савез комуниста) представља Ђиласов врхунац као политичара.

 

Биографија др Александра Милетића

Рођен 2. фебруара 1982. у Алексинцу. Основну школу, основну музичку школу и гимназију завршио у родном граду. Дипломирао на Филозофском факултету у Нишу на групи за историју. Године 2008-2009. радио као професор историје у Алексиначкој гимназији.

Докторске студије уписао 2008. на Филозофском факултету у Београду, група историја, модул Историја Југославије. Предложена тема докторске дисертације:
”Политичка dелатност Милована Ђиласа, 1944-1954.”, ментор проф. др Љубодраг Димић, одбрањена је пред комисијом и усвојена од

наставно-научног већа Универзитета у Београду 2011. године. Учествовао на више пројеката археолошких истраживања са Младим истраживачима Србије:Археолошка истраживања долине Тамнаве, Уб, 1995; Јавор, 1996; Караташ, 1997. Био је полазник Истраживачке станице Петница на програмима археологије 1998-2000. и историје 2000-2001. Сарађивао на пројектима истраживања прошлости завичаја. Био је члан редакцијског одбора годишњака за мултидисциплинарна истраживања завичаја ”Трагања” у периоду 1998-1999. године. До сада објавио 16 научно-истраживачких радова изстручне шире и уже
области. Учествовао на више научних конференција у земљи и иностранству. Ужа област интересовања: спољна политика и дипломатска историја Југославије у Хладном рату, политичка и идеолошка струјања у социјалистичкој Југославији и политички дисиденти социјалистичког периода. Од 2011. године ангажован на прoјекту ”Срби и Србија у југословенском и  међународномконтексту” Института за новију историју Србије, где је и запослен.

Живи и ради у Београду.

Podelite ovaj članak:
  • 258
    Shares