DIREKTOR BDP ĆUSTIĆ : ZBOG CELOKUPNE SITUACIJE NE ŽELIM DA DOBIJEM NAGRADU ZA GLUMCA VEČERI

Na 6. Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu ređaju se skandali jer je otkazana i predstava “ Crna kutija” Beogradskog dramskog pozorišta(BDP), koja je sinoć (četvrtak) trebalo da otvori festival, a umesto nje direktor ovog teatra Slobodan Ćustić je odigrao svoju monodramu “Derviš i smrt.
Član festivalskog odbora Ninoslav Miljković rekao je da je Ćustić molio odbor da nikako ne dobije nagradu za glumca večeri.
-Ćustić je govorio da zbog celokupne situacije ne treba da bude nagrađen, ali prema propozicijama Festivala to smo morali da učinimo. Pošto je on bio jedini glumac morao je dobije to priznanje-kazao je Miljković.
On je naglasio da je bilo nepravilnosti u radu sednice festivalskog odbora je je zvanično objavljeno da je rezultat glasanja bio devet prema dva za to da Ćustić dobije nagradu, a u zapisniku sa glasanja navedeno je da je sednici prisustvovalo devet članova odbora.
Podsetimo, najpre je festivalski odbor u poslednji čas odlučio da predstava “ Utopljena duša” Beogradskog dramskog pozorišta ne bude igrana na Festivalu u Aleksincu jer glavnu ulogu igra Sergej Trifunović uz obrazloženje da je moguć “ sukob interesa” pošto je Tomislav Trifunović, Sergejev otac, jedan od selektora i umetnički direktor ovog festivala.
-Bilo mi je mnogo žao zato što baš naša predstava “Utopljena duša” nije mogla da učestvuje u zvaničnoj konkurenciji. Da je igrala ovde morala bi da pobedi, ali mi je takođe jasno da pošto Sergej igra glavnu ulogu, a naš dragi Tomislav je umetnički direktor, stvarno je došao u opasnost da može bilo ko da mu kaže da je to sukob interesa-poručio je publici direktor BDP.
Ćustić je objasnio da BDP nije mogao da izvede najavljenu predstavu“ Crna kutija” jer se razbolela glumica Ivana Nikolić.
-Ona je igrala pod jako teškim zdravstvenim okolnostima nekoliko puta i mogu misliti kako joj je bilo sinoć. Jedva je govorila našem operativnom direktoru da ne može nikako da putuje I da ne može da igra. Čuo sam se umetničkim direktorom Festivala u Aleksincu i rekao mu da samo ja mogu da odigram svoju monodramu “Derviš i smrt”.Ostale kolege zakazale su termine mnogo ranije. Ovo sam odigrao samo iz poštovanja prema vama – rekao je Ćustić.
Sala Doma kulture u Alekcincu preksinoć nije bila uobičajeno za Festival ispunjena do poslednjeg mesta. Deo publike je vratio karte u znak protesta pošto je u poslednji čas “zabranjena” predstava s Sergejem Trifunovićem. Otvaranju je prisustvovao i Tomislav Trifunović, umetnički direktor, koji je ove godine zbog doprinosa Festivalu prvoizvedenih predstava.dobio zvanje počasnog građanina Aleksinca.
Direktor BDP nije odgovorio na naša pitanja zašto nisu reagovali na činjenicu da je njihova predstava “Utopljena duša” izbačena dva dana pred početak Festivala u Aleksincu i zašto su pristali da je na tom istom festivalu zamene s predstavom “Na tragu”. Iako je obećao da će odgovoriti na pitanja poslata imejlom, Ćustić to nije učinio.
Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) ocenilo je da je „politička i udvorička” odluka o izbacivanju predstave u kojoj igra Sergej Trifunović iz programa 6. Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu.
Veliki broj glumaca, reditelja i dramaturga reagovao je zbog otkazivanja predstave s Sergejem Trifunovićem, a dramaturg Siniša Kovačević je vratio nagradu za životno delo koju je dobio pre nekoliko godina na Festivalu u Aleksincu.
Inače, predstava po tekstu Aleksandra Jugovića “ Utopljena duša” u kojoj, osim Sergeja Trifunovića, igraju Milica Zarić, Igor Damnjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić koju je režirao Boban Skerlić trebalo je da bude izvedena 27. novembra na Festivalu u Aleksincu, koji traje do 28.novembra.

 

Tekst sa sajta https://medijskakutija.rs

Podelite ovaj članak: