Da li je na red za uništenje došla i gradska fontana u centru Aleksinca?

fotoe Aleksinac večiti grad i Alpress.rs

Nakon drvoreda sa čijim se sečenjem kreće za par dana, još jednom simbolu Aleksinca preti uništenje.

Da li je na red za uništenje došla i gradska fontana u centru Aleksinca?

Za sada nema odgovora, kakva će biti sudbina fontane, i da li će taj umetnički rad profesora Pavla Naskovića, biti uništen ili premešten?

Fontana u centru Aleksinca predstavlja mozaik, koji je uradio profesor Nasković, i osim što pripada delima umetnosti, za mnoge Aleksinčane, fontane je deo odrastanja, nostalgije, ali i nekih lepih uspomena na dane i sate provedene u centru grada.

Pitanje fontane se može tumačiti na dva načina. Prvi, predstavlja način kako se vlast odnosi prema tradiciji, umetnosti i nečemu što predstavlja simbol centra Aleksinca. Drugi je pitanje, da li je profesor Pavle Nasković, zaslužio da se njegov umetnički rad uništi ili premesti na neku sporednu lokaciju, i ko ima i kakve motive da to uradi?

Profesor Nasković je likovno opismenio na stotine i stotine djaka, neki od njih su mu danas kolege, a pojedini ga se sećaju sa zaista lepim rečima;

,,Profesor Pavle Nasković je školovan ,kulturan,opšte obrazovan dobrotvor, ljubav prema umetnosti i estetici usadio je mojoj i mnogim pre i posle moje generacije gimnazijalaca .Čast mi je što sam bila njegov djak ,, ističe K.B.

Vajar, Laslo Siladji, u kratkom komentaru za fontanu kaže: ,,Obline bazena, nasprem geometrijski suprostavljenog postolja čine dobar međusobni kontrast. Obline bazena su pažljivo utiskivane komadićima mozaika i zaista se oseća, ukupno gledano, mnogo ljubavi i doslednosti u realizaciji i, svakako, vidljiv autorski pečat.,,

Šta je rešenje, kada je tender za uredjenje centra Aleksinca izglasan, projekat usvojen i izvodjači odredjeni?

Prvo fontanu nikako ne uništavati, niti premeštati.

Drugo, pošto profesor Nasković živi i stvara u Aleksincu, treba ga pozvati i konsultovati, kako je najbezbednije zaštiti fontanu dok se radovi ne završe.

Na taj način, Aleksinac ne bi izgubio jedan od svojih simbola, a lokalna vlast bi pokazala da uvažava rad svojih sugradjana koji su svoja umetnička dela ostavili gradu. Podsećanja radi, mozaici Pavla Naskovića, se nalaze u Vrtiću Lane, Visokoj školi za obrazovanje Vaspitača, Crkvi Sveti Nikola, a njegova ulja predstavljaju stalnu postavku slika u skupštinskoj sali opštine Aleksinac.

Podelite ovaj članak:
  • 114
    Shares