Celokupan utisak je odličan, nezaboravno horsko putovanje

Aleksinački mešoviti hor Šumatovac upravo se vratio sa Svetskog festivala mjuzikla i filmske muzike u Solunu, koji je održan u velikoj svečanoj sali Aristotelovog univerziteta. Izvodio je sasvim drugačiji repertoar od onog na koji je navikao publiku. Bilo je tu kompozicja iz mjuzikla, filmova i pop balada, uz klavirsku podršku Hristine Lazarević, nastavnika muzičke škole Vladimir Đorđević. Dobio je zlatnu maslinu, koja će se pridružiti brojnim trofejima i nagradama sa festivala.

Prezadovoljni su svojim nastupom i reakcijom muzički negovane horske publike, koja razume ono što čuje, kao i nastupom na Rimskom forumu, antičkom amfiteatru u srcu grada, gde su se na otvaranju festivala predstavili srpskim narodnim pesmama, noseći zastavu hora Šumatovac iz 1887. godine.

Bilo je mnogo učesnika, program je bio bogat i raznolik, što je dalo poseban pečat festivalu. Šumatovac je bio u nepotpunom sastavu, jer zbog poslovnih obaveza neki pevači nisu mogli da krenu na festival.

Posle glavne večeri festivala obradovali su nas trubačima, i proveli smo divno veče grčke muzike. Bilo je lepo upoznati druge horove, druziti se sa njima, razmenjivati note i iskustva i videti istinsku ljubav prema muzici i pevanju. Između ostalih posebno se isticao simpatičan hor iz Jordana.

Prezadovoljni smo organizacijom festivala. Zahvaljujći divnom domaćinu Efi, organizatoru festivala, dobili smo jednodnevnu turističku turu po Solunu. Jedan dan u Solunu možda nije dovoljan da osetite njegov duh i upoznate se sa njegovim lepotama, ali zahvaljujući Efi, koja se pokazala kao odličan vodič, obišli smo najvažnije znamenitosti Soluna. Prošetali smo glavnim trgom Aristotelous, kojim dominira statua Aristotela, videli spomenik čuvenom Aleksandru Velikom Makedonskom, Galerijusov slavoluk, boemsku četvrt Ladadika, kao i Ano Poli, stari deo grada sa najlepšim panoramskim pogledom na zaliv koji se nalazi se na UNESCO listi kulturne baštine.

Obradovala nas je poseta crkvi Svetog Dimitrija Solunskog, zaštitnika grada. U njoj se čuvaju mošti ovog sveca čudotvorca koji je rođen u Solunu a upokojio se u Sirmiumu, odnosno našoj Sremskoj Mitrovici koja nosi ime po njemu i koja ga takođe slavi kao svog zaštitnika.

Posebno nas je oplemenila poseta srpskom groblju na Zejtinliku, gde smo imali čast da upoznamo čika Đorđa, čuvara groblja, koji nam je sa puno ljubavi pričao o junacima srpske vojske. Mi smo njemu zahvalili pesmama Tebe pojem, Tamo daleko, Ovo je Srbija i drugim, što ga je ganulo i pomalo rastužilo.

Ne možemo, a da ne pomenemo zasluge čuvenog arhitekte, gospodina Budimira Hristodula, rodom iz Aleksinca. Osim što se borio kao jedan od 1.300 kaplara, on je bio i glavni neimar prilikom gradnje Zejtinlika, a posebno je zanimljiv podatak da je on lično bio zaslužan da se na ovo groblje donesu sadnice čempresa iz srpskog manastira Hilandar, na Svetoj Gori, koje su tako sađene da simbolično predstavljaju stražu svima onima koji su svoje živote dali za otadžbinu.
Među imenima poginulih srpskih boraca pronašli smo puno iz Aleksinca i okoline, a neki od nas pronašli su i svoje pretke.

Celokupan utisak je odličan, nezaboravno horsko putovanje!

Podelite ovaj članak: