Aleksinac ne zaboravlja svoje uspešne sugradjane

Aleksinčanin do 1966. kada je završio Učiteljsku školu u gradu na Moravici Nebojša Pavković osuđen je 2009. od haškog Tribunala na 22 godine zatvora. On ovu kaznu izvršava u Finskoj.

Vreme u zatvoru provodi pišući knjige, od kojih su dve- “Ratnik” predstavljene na Sajmu knjiga u Beogradu 2018.
Međutim, Nebojša Pavković bavi se još jednim svojim hobijem, a to je slikarstvo. Taj dar ispoljio je ranije, ali je to manje poznato, a time se, možda, ne bi aktivnije bavio da nije osuđen. U Finskoj se taj izazov razvio verovatno i zato što su pejzaži drugačiji nego u Srbiji, koje je on naslikao na više platna, ali taman toliko da ih ima za jednu izložbu.
Pejzaži odišu specifičnim koloritom koji su rezultat zimskih idila i hladne klime, ali ima nekih gde su boje toplije.
Navikao na rad, izuzetan i svestran slikarstvom, pored pisanom rečju, izražava svoj pogled na svoje okruženje u Finskoj, koji neće proći nezapažen s obzirom da je njegovo likovno stvaralaštvo posebno i da predstvlja još jednu njegovu ličnu specifičnost.
Aleksinac je mesto u kome su ponikli mnogi poznati akademski slikari, ali i oni koji se za to nisu školovali, ali su ostavili svoj pečat u likovnom stvaralaštvu u gradu pod Rujevicom.
Zbog interesovanja javnosti grada za slikarstvo dobro bi bilo da i Nebojša Pavković bude predstavljen svojim platnima iz Finske Aleksinčanima, jer su njegova platna nešto novo i utoliko interesantnije, razlikuju se po izrazu tematike, bojama, uslovima stvaranja a ta različitost viđena i predstavljena njegovom četkicom i bojama baš zato izaziva pažnju u ovoj oblasti  njegovog likovnog stvaralaštva.

Slike Generala Nebojše Pavkovića nam je ustupio Boban Lazić

Podelite ovaj članak:
  • 104
    Shares