29.novembar – Dan Republike

29.novembar – Dan Republike – da se ne zaboravi nekad najveći praznik Jugoslavije

Udruženje boraca NOR-a opštine Aleksinac, u saradnji sa drugim patriotskim organizacijama i udruženjima, poput Kluba brigadira, Kluba dobrovoljnih davalaca, iniciralo je okupljanje povodom 29.novembra – Dana Republike, najvećeg državnog praznika Jugoslavije, nekadašnje nam države.

Obraćajući se prisutnima,Mića Milojević, sekretar Udruženja boraca je istakao da su 29.novembra 1943.godine na Drugom zasedanju AVNOJ-a, udareni temelji Druge Jugoslavije i to u jeku borbi u Drugom svetskom ratu. Saveznici su prihvatili odluke jednog gerilskog pokreta – partizana, potvrdili da je ovo jedini pokret koji se bori protiv fašizma. Antifašizam i savezništvo sa zemljama koje su se borile protiv fašizma dalo je, kasnije divovsku snagu jugoslovenskoj diplomatiji.

Ali da bi se imala jasnija slika moramo se vratiti na 1.decembar 1918.godine kada je u Beogradu potpisano ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu. Bila je to ,,detelina sa tri lista’’, tri plemena jednog istog naroda. Medjutim, Srbija je bila pobednik u Prvom svetskom ratu a ovaj sporazum je omogućio Hrvatima i Slovencima da iz uniforme gubitnika uskoče u uniforme pobednika. Dok su im Italijani ,,disali za vratom’’ nisu stigli da ih preobuku jureći ,,kao guske u magli’’ u Beograd. Da bi ova zajednica opstala uvedena je diktatura 1929.godine i tada je stvorena Prva Jugoslavija – Kraljevina Jugoslavija.

29.novembra 1945.godine, posle regularnih izbora proglašena je federativna narodna republika Jugoslavija,sa šest republika i dve pokrajine. Bila je to Druga Jugoslavija.Promenom Ustava 1963.godine država je preimenovana u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Ona se raspada 90-tih gradjanskim ratom, ali 27.aprila 1992.godine Srbija i Crna Gora proglašavaju Saveznu Republiku Jugoslaviju – Treću Jugoslaviju. Termin ,,Jugoslavija’’ i formalno je ukinut maja 2006.godine kada je Crna Gora proglasila nezavisnost.

I na kraju treba istaći 29.novembar je kamen temeljac prelaska  iz moanrhije u republikansko uredjenje kakvo je i danas.

Podelite ovaj članak:
  • 32
    Shares